Międzynarodowy Dzień Telefonów Zaufania dla Dzieci i Młodzieży
17 maja każdego roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Telefonów Zaufania dla Dzieci i Młodzieży. To doskonała okazja do tego, by o nich mówić i pisać, zwiększając tym samym świadomość młodych osób dot. funkcjonowania telefonów i czatów zaufania dostępnych w Polsce.
zdrowie
2024-05-14, 10:51
Warsztaty dla podopiecznych TPD w ramach programu „Żółty Talerz” od Kulczyk Foundation
Dzieci z ogniska wychowawczego TPD w Częstochowie odwiedziły Warszawę. Wzięły udział w warsztatach kulinarnych połączonych z elementami edukacji żywieniowej w Kulczyk Foundation. Po zajęciach dzieci przejechały się po raz pierwszy metrem i zwiedziły Stare Miasto w Warszawie.
zdrowie
2021-07-01, 10:32
Bezpłatna pomoc w walce z uzależnieniem – ruszył nowy projekt TPD w Elblągu
Mieszkańcy Elbląga skorzystają z pomocy psychologa, terapeuty uzależnień, psychiatry czy prawnika. Projekt jest efektem współpracy elbląskiego oddziału Towarzystwa Przyjaciół Dzieci z miastem Elbląg.
zdrowie
2021-06-08, 12:59
facebook

Nie dla każdego dziecka, które korzysta ze wsparcia TPD, posiłek zjedzony w naszej placówce, stanowi posiłek główny – choć wiemy, że mamy także takich podopiecznych i otaczamy ich szczególną troską.
Dla wielu z nich jest to jednak posiłek, który dostarcza tak istotnych witamin i składników, które korzystanie wpływają na rozwój.
Na tym założeniu opiera się program „Żółty Talerz”: dziecko, którego dieta jest dobrze zbilansowana, będzie mieć mniejsze trudności z nauką, więcej energii, ryzyko nabycia wielu chorób się zmniejszy, łatwiej będzie mu też przebrnąć przez trudne, stresujące sytuacje.
Kwestie te uwzględnia także nowa piramida żywienia dzieci i młodzieży. Choć niezmiennie koncentruje się ona na tym, co jemy, uwzględnia obecnie także inne, kluczowe dla zdrowia elementy, takie jak:
– zdrowy, regenerujący sen,
– regularny ruch,
– oraz woda, będąca podstawowym źródłem nawodnienia.
Każdy z tych trzech czynników ma niepodważalne znaczenie nie tylko dla zdrowia fizycznego, lecz także psychicznego.
Mówiąc dziś zatem o zróżnicowanej diecie, zgodnej z aktualnie zalecaną piramidą żywienia, w równym stopniu mówimy o zdrowym ciele, co o wspieraniu zdrowia psychicznego naszych dzieci.
„Zdrowe jedzenie” nie oznacza dziś już tylko walki z niedożywieniem czy – na przeciwnym biegunie – z otyłością, oznacza także naszą troskę o rozwój dziecka w zakresie poznania i emocji.
*„Żółty Talerz” prowadzimy od kilku lat dzięki finansowemu wsparciu Kulczyk Foundation. Jest to program ogólnopolski, który obecnie obejmuje blisko 100 placówek wsparcia dziennego TPD w Polsce.
-------
Załączamy dziś relację oraz zdjęcia z TPD w Koninie:
„Program „Żółty Talerz” realizowany w Środowiskowych Ogniskach Wychowawczych TPD w Koninie oraz wszystkie działania z nim związane, sprawia dzieciom ogromną radość.
Jest to wspaniała możliwość do udziału w zajęciach praktycznych i zdobywania cennych informacji dotyczących zdrowego stylu życia.
Niestety, z powodu pandemii realizacja programu w pełnym zakresie, ze względu na zaostrzone procedury bezpieczeństwa w placówkach, jest niemożliwa.
W czasie, gdy działalność placówek została zawieszona ze względu na trudną sytuację epidemiczną w Polsce, dzięki ogromnemu wsparciu finansowemu Kulczyk Foundation w ramach Programu „Żółty Talerz” przygotowywałyśmy paczki żywnościowe dla naszych
podopiecznych, w których zawarte były produkty z listy żywieniowej programu.
Po powrocie do placówek, kontynuujemy realizację Programu „Żółty Talerz”. Przygotowujemy posiłki, korzystamy z cateringu i gotowych produktów żywieniowych, m.in. soki owocowo – warzywne, woda, jogurty.
Z niecierpliwością czekamy, na moment, kiedy powróci możliwość udziału w warsztatach, które dzieci uwielbiają.”
-------
Chcesz wesprzeć nasze działania na rzecz dziecka i jego rodziny?
Przekaż swój 1% na realizację misji TPD:
https://1procent.tpd.org.pl
#TPD #TowarzystwoPrzyjaciółDzieci
#nonprofit #OPP #NGO #1procent #dzieci
Dla wielu z nich jest to jednak posiłek, który dostarcza tak istotnych witamin i składników, które korzystanie wpływają na rozwój.
Na tym założeniu opiera się program „Żółty Talerz”: dziecko, którego dieta jest dobrze zbilansowana, będzie mieć mniejsze trudności z nauką, więcej energii, ryzyko nabycia wielu chorób się zmniejszy, łatwiej będzie mu też przebrnąć przez trudne, stresujące sytuacje.
Kwestie te uwzględnia także nowa piramida żywienia dzieci i młodzieży. Choć niezmiennie koncentruje się ona na tym, co jemy, uwzględnia obecnie także inne, kluczowe dla zdrowia elementy, takie jak:
– zdrowy, regenerujący sen,
– regularny ruch,
– oraz woda, będąca podstawowym źródłem nawodnienia.
Każdy z tych trzech czynników ma niepodważalne znaczenie nie tylko dla zdrowia fizycznego, lecz także psychicznego.
Mówiąc dziś zatem o zróżnicowanej diecie, zgodnej z aktualnie zalecaną piramidą żywienia, w równym stopniu mówimy o zdrowym ciele, co o wspieraniu zdrowia psychicznego naszych dzieci.
„Zdrowe jedzenie” nie oznacza dziś już tylko walki z niedożywieniem czy – na przeciwnym biegunie – z otyłością, oznacza także naszą troskę o rozwój dziecka w zakresie poznania i emocji.
*„Żółty Talerz” prowadzimy od kilku lat dzięki finansowemu wsparciu Kulczyk Foundation. Jest to program ogólnopolski, który obecnie obejmuje blisko 100 placówek wsparcia dziennego TPD w Polsce.
-------
Załączamy dziś relację oraz zdjęcia z TPD w Koninie:
„Program „Żółty Talerz” realizowany w Środowiskowych Ogniskach Wychowawczych TPD w Koninie oraz wszystkie działania z nim związane, sprawia dzieciom ogromną radość.
Jest to wspaniała możliwość do udziału w zajęciach praktycznych i zdobywania cennych informacji dotyczących zdrowego stylu życia.
Niestety, z powodu pandemii realizacja programu w pełnym zakresie, ze względu na zaostrzone procedury bezpieczeństwa w placówkach, jest niemożliwa.
W czasie, gdy działalność placówek została zawieszona ze względu na trudną sytuację epidemiczną w Polsce, dzięki ogromnemu wsparciu finansowemu Kulczyk Foundation w ramach Programu „Żółty Talerz” przygotowywałyśmy paczki żywnościowe dla naszych
podopiecznych, w których zawarte były produkty z listy żywieniowej programu.
Po powrocie do placówek, kontynuujemy realizację Programu „Żółty Talerz”. Przygotowujemy posiłki, korzystamy z cateringu i gotowych produktów żywieniowych, m.in. soki owocowo – warzywne, woda, jogurty.
Z niecierpliwością czekamy, na moment, kiedy powróci możliwość udziału w warsztatach, które dzieci uwielbiają.”
-------
Chcesz wesprzeć nasze działania na rzecz dziecka i jego rodziny?
Przekaż swój 1% na realizację misji TPD:
https://1procent.tpd.org.pl
#TPD #TowarzystwoPrzyjaciółDzieci
#nonprofit #OPP #NGO #1procent #dzieci
zdrowie
2021-04-15, 14:54