? 112 placówek TPD w VI. edycji programu „Żółty Talerz” ?
? 112 placówek TPD w VI. edycji programu „Żółty Talerz” ?
Minęło właśnie 5 lat, od kiedy Towarzystwo Przyjaciół Dzieci dołączyło jako jeden z głównych partnerów do programu „Żółty Talerz”, który tworzy i rozwija Kulczyk Foundation. Celem jest edukacja oraz nabycie przez najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych. W tym roku szkolnym aż 112 ognisk i świetlic TPD uczestniczy w programie. Oznacza to ok. 2300 dzieci, które każdego dnia zjedzą zdrowy posiłek, mający wspierać ich rozwój, dając siłę do nauki i zabawy.
? 19 nowych ognisk i świetlic TPD w programie
Towarzystwo Przyjaciół Dzieci po raz piąty rozpoczyna nowy rok szkolny wprowadzeniem „Żółtego Talerza” do nowych placówek. W tym roku przybywa ich aż 19, co oznacza, że obecnie już co trzecia placówka TPD w Polsce należy do programu Kulczyk Foundation. Jest ich obecnie 112.
? „Żółty Talerz” w praktyce
Dzieci, dzięki udziałowi w warsztatach, spotkaniach z dietetykiem oraz wspólnemu gotowaniu, uczą się, jak jeść lepiej. Ma to na celu nie tylko profilaktykę niedożywienia czy – coraz częściej dotykającej najmłodszych – otyłości, lecz także edukację żywieniową i wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Wspierają one prawidłowy rozwój dziecka i pomagają mu zachować zdrowie.
Podczas wspólnych zajęć i warsztatów podopieczni Towarzystwa Przyjaciół Dzieci przygotowują smaczne i zdrowe, a często także kolorowe posiłki, których bazą są wyłącznie produkty z listy opracowanej przez zespół specjalistów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Lista, oparta o nową piramidę żywienia, zawiera wszystko to, czego potrzebuje młoda osoba, by się prawidłowo rozwijać.
Wykluczone są np. słodycze, niezdrowe przekąski, cukry i produkty wysokoprzetworzone. Zamiast nich „Żółty Talerz” proponuje zdrowe alternatywy – na warsztatach dzieci uczą się samodzielnie przygotowywać takie przekąski czy napoje, które będą im smakować, jednocześnie dostarczając cennych składników odżywczych.
? Blisko 600 000 posiłków z „Żółtego Talerza” w TPD
W tym roku podopieczni ognisk i świetlic TPD zjedzą dzięki „Żółtemu Talerzowi” blisko 600 tysięcy zdrowych posiłków. Wezmą także udział w warsztatach oraz zajęciach edukacyjnych dot. żywienia. Dzięki tym działaniom zostaną wyposażeni w wiedzę niezbędną do tego, by w przyszłości samodzielnie dbać o swoje zdrowie.
Program „Żółty Talerz”, który zjednoczył Kulczyk Foundation, ekspertów z SGGW oraz największe organizacje pozarządowe w Polsce, takie jak Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Caritas czy czy PCK, wspierając żywienie polskich dzieci, jest jednocześnie inwestycją w ich przyszłość. Dziecko zadbane, którego potrzeby są zaspokojone, ma większe szanse na wykorzystanie swojego potencjału.
#TPD #TowarzystwoPrzyjaciółDzieci x #KulczykFoundation #ŻółtyTalerz
#NonProfit #OPP #NGO
#dzieci #dziecko #dladzieci #food #jedzenie #pomoc #pomocdzieciom
2021-10-25, 12:59
? 112 placówek TPD w VI. edycji programu „Żółty Talerz” ?Minęło właśnie 5 lat, od kiedy Towarzystwo Przyjaciół Dzieci dołączyło jako jeden z głównych partnerów do programu „Żółty Talerz”, który tworzy i rozwija Kulczyk Foundation. Celem jest edukacja oraz nabycie przez najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych. W tym roku szkolnym aż 112 ognisk i świetlic TPD uczestniczy w programie. Oznacza to ok. 2300 dzieci, które każdego dnia zjedzą zdrowy posiłek, mający wspierać ich rozwój, dając siłę do nauki i zabawy.
? 19 nowych ognisk i świetlic TPD w programie
Towarzystwo Przyjaciół Dzieci po raz piąty rozpoczyna nowy rok szkolny wprowadzeniem „Żółtego Talerza” do nowych placówek. W tym roku przybywa ich aż 19, co oznacza, że obecnie już co trzecia placówka TPD w Polsce należy do programu Kulczyk Foundation. Jest ich obecnie 112.
? „Żółty Talerz” w praktyce
Dzieci, dzięki udziałowi w warsztatach, spotkaniach z dietetykiem oraz wspólnemu gotowaniu, uczą się, jak jeść lepiej. Ma to na celu nie tylko profilaktykę niedożywienia czy – coraz częściej dotykającej najmłodszych – otyłości, lecz także edukację żywieniową i wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Wspierają one prawidłowy rozwój dziecka i pomagają mu zachować zdrowie.
Podczas wspólnych zajęć i warsztatów podopieczni Towarzystwa Przyjaciół Dzieci przygotowują smaczne i zdrowe, a często także kolorowe posiłki, których bazą są wyłącznie produkty z listy opracowanej przez zespół specjalistów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Lista, oparta o nową piramidę żywienia, zawiera wszystko to, czego potrzebuje młoda osoba, by się prawidłowo rozwijać.
Wykluczone są np. słodycze, niezdrowe przekąski, cukry i produkty wysokoprzetworzone. Zamiast nich „Żółty Talerz” proponuje zdrowe alternatywy – na warsztatach dzieci uczą się samodzielnie przygotowywać takie przekąski czy napoje, które będą im smakować, jednocześnie dostarczając cennych składników odżywczych.
? Blisko 600 000 posiłków z „Żółtego Talerza” w TPD
W tym roku podopieczni ognisk i świetlic TPD zjedzą dzięki „Żółtemu Talerzowi” blisko 600 tysięcy zdrowych posiłków. Wezmą także udział w warsztatach oraz zajęciach edukacyjnych dot. żywienia. Dzięki tym działaniom zostaną wyposażeni w wiedzę niezbędną do tego, by w przyszłości samodzielnie dbać o swoje zdrowie.
Program „Żółty Talerz”, który zjednoczył Kulczyk Foundation, ekspertów z SGGW oraz największe organizacje pozarządowe w Polsce, takie jak Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Caritas czy czy PCK, wspierając żywienie polskich dzieci, jest jednocześnie inwestycją w ich przyszłość. Dziecko zadbane, którego potrzeby są zaspokojone, ma większe szanse na wykorzystanie swojego potencjału.
#TPD #TowarzystwoPrzyjaciółDzieci x #KulczykFoundation #ŻółtyTalerz
#NonProfit #OPP #NGO
#dzieci #dziecko #dladzieci #food #jedzenie #pomoc #pomocdzieciom
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx